Prolaktin Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Prolaktin Belirtileri ve Tedavisi

Prolaktin Hormonu

Prolaktin, hamilelik süreciyle birlikte ortaya çıkan ve tamamen doğal bir hormon olup, her sağlıklı hamile kadında görülür. Beynin yönlendirdiği hipofiz bezinde üretilen bu hormonsal değişim, anne adayını yavaş yavaş süt üretimine uygun bir şekilde hazırlar. Vücut, emzirme dönemine hazırlık yaparak göğüs damarlarını açar ve bir ön hazırlık yapar. Ancak, bu durum bazen hamilelik dışında da yaşanabilir. Bu bir sağlık sorunudur ve utanılacak bir şey değildir. Altında yatan neden araştırılarak önlem alınması ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Kadınlar ve erkeklerde prolaktin yükselmesi ya da prolaktin seviyesindeki değişiklikler karşılaşılabilecek bir durumdur. Hamilelik ve emzirme döneminde olan annelerde prolaktin seviyesinin düşük olması, bebeğin daha az süt almasına neden olur. Bu nadir olmakla beraber üstesinden gelinebilir. Genelde sıkıntı olan normal kişilerde, gebelik olmadan prolaktin yükselmesidir. Prolaktin yükselmesi erkeklerde sertleşme sorununa, göğüsten süt gelmesine ve kısırlığa; kadınlarda ise adet düzensizliğine, kısırlığa ve göğüsten süt gelmesine neden olur.

Prolaktin Yükselmesi Neden Olur?

  • Hamilelik: Prolaktin hormonu doğal olarak gebe kadınlarda yükselir. Doğumu takiben uzun bir süre yüksek seviyede kalan prolaktin, sağlıklı bir durumdur ve bebeğin ihtiyacı olan süt üretimini sağlar.
  • Bazı Hastalıklar: Beyinde oluşan tümörler bazen prolaktin yükselmesine neden olur. Beslenme ile alakalı hastalıklarda prolaktin seviyesi yükselebilir. Hormonal hastalıklar, karaciğer hastalıkları ve böbrek hastalıkları prolaktin seviyesinde olumsuzluk yaşanmasına neden olabilir.
  • Tetikleyici Bitkiler: Bazı bitkilerin sıkça tüketilmesi prolaktin hormonunu tetikleyerek süt üretimini başlatabilir. Örneğin, rezene tohumu, çayır üçgülü ve çemen otu bu bitkilerden bazılarıdır.
  • Bazı İlaçların Yan Etkileri: Antidepresan ilaçlar, östrojen ilaçları, uyuşturucu ilaçlar, tansiyon ilaçları ve reflü tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkileri prolaktin yükselmesine neden olabilir.
  • Diğer Nedenler: Aşırı protein tüketimi, göğüs ucunu tahrik edici uyarıcı hareketler, göğüs ve göğüs ucuna alınan bir darbe, stres gibi nedenler sıralanabilir.

Prolaktin Yükselmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Prolaktin yükselmesi, hamilelik ve emzirme döneminde ise bu normal bir durumdur ve endişe etmeye gerek yoktur. Bebek sütten kesildikten sonra bu durum genellikle doğumdan sonra yaklaşık 2 yıl içinde kendiliğinden normale döner. Ancak bu süre kişiden kişiye değişir. Diğer nedenlerden dolayı prolaktin yükselmesi yaşanıyorsa muhakkak doktora gidilmelidir. Doktora gidip şikayetlerinizi anlattıktan sonra doktorunuz prolaktin seviyesini ölçmek için hormon testi yapacaktır. Hormon testinde çıkan değerlerin doğrultusunda tedavi planlaması yapılır. Prolaktin yükselmesi ile oluşan hastalığın tedavi edilmesi için öncelikle hastalığı tetikleyen etkenlerin belirlenmesi gerekir. Bu nedenle doktorun sorularına doğru cevap verilmesi çok önemlidir. Böylelikle doktorunuz daha sağlıklı bir tedavi süreci planlar ve size yardımcı olur. Size yükselmesi ile ilgili bilgi verdikten sonra yapmanız gerekenleri anlatır.
Öncelikle, beslenme alışkanlığı ve diğer alışkanlıklarınızla ilgili bir düzenleme yapılır. Varsa strese dayalı bir sorun için size destek almanız yönlendirilir. Hormonal dengesizliğe neden olan ilaçlar değiştirilerek hormonal düzeyi sağlayacak bir ilaç tedavisi uygulanır. Doktorun talimatlarına uymak ve belirlediği aralıklarla devamlı kontrol altında olmak bu sorunu atlatmanıza yardımcı olur. Doktorun tavsiye edeceği bitkileri kullanarak da tedavi süreci desteklenmelidir. Bu utanılacak bir durum değildir ve vakit kaybetmeden doktora gitmeniz, psikolojinizin bu durumdan daha az etkilenmesini sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamilelikte Prolaktin Değeri

Hamilelikte Prolaktin Değeri

Haber Bülteni

Güncel

Prolaktin Hormonu Neden Yükselir?

Prolaktin Hormonu Neden Yükselir?

Güncel

Gebelikte Prolaktin Hormonu Tespiti

Gebelikte Prolaktin Hormonu Tespiti

Güncel

Prolaktin Bitkisel Tedavi Yöntemi

Prolaktin Bitkisel Tedavi Yöntemi