Prolaktin Yüksekliği Nedenleri?
06 Temmuz 2024

Prolaktin Yüksekliği Nedenleri?

Prolaktin Yüksekliği

Prolaktin yüksekliği, gebelik döneminde ve emziren kadınlarda normal karşılanması gereken bir durumdur. Prolaktin, beyinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanan önemli bir hormondur. Hipofiz bezi, prolaktin gibi daha birçok hormonun salgılanmasına yardımcı olur. Bu hormonlar sayesinde vücutta bulunan diğer organlar veya salgı bezleri harekete geçerek kendisinden beklenilen görevi yerine getirir. Göğüs, rahim ve yumurtalıklar da bu organlardan bazılarıdır. Prolaktin hormonu miktarının kişinin cinsiyetine ve içinde bulunulan döneme göre değişiklik göstereceği unutulmamalıdır. Toplum tarafından daha çok süt yapımında etkin olduğu bilinen bu hormonun tek görevi elbette bu değildir. Zira bu hormon erkeklerde de salgılanmaktadır. Prolaktin hormonuyla ilgili en sık karşılaşılan sağlık sorunu, salgılanan hormon miktarıyla yakından ilgilidir. Prolaktin hormonunun bazen düşük bazen de fazla salgılanması, beraberinde bazı sağlık sorunlarını getirebilir. Özellikle gebelik ve emzirme döneminde bulunan kadınların prolaktin seviyesi diğer bireylere göre fazla olmalıdır. Eğer prolaktin yüksekliği olması gerekenden daha düşük gerçekleşirse anne sütü oluşmayabilir. Yine normal bir bireyde prolaktin seviyesi yüksek olursa cinsiyete göre bazı sağlık sorunları yaşanabilir.

Prolaktin Yüksekliği Neden Olur?

  • Prolaktin hormonunun yüksekliği, hormonun işleviyle yakından ilgilidir. Hamile bir kadında salgılanması gereken prolaktin hormonunun miktarı, erkeklere ve diğer kadınlara göre kat kat fazladır. Süt yapım hormonu olarak bilinen prolaktinin yüksekliğinin en bilinen sebebi gebeliktir. Aynı zamanda emziren kadınlarda da prolaktin yüksekliği sürecin bir parçası olduğundan normal karşılanır.
  • Hormonlar stres, psikolojik durum ve yorgunluktan çok etkilenir. Bu ruhsal ve bedensel yorgunluklar, salgılanan prolaktin hormonu düzeyini artırabilir.
  • Başta tiroit hormonu olmak üzere salgılanan bazı hormonların normal seviyede seyretmemesi prolaktin yüksekliğini tetikleyebilir. Ayrıca östrojen hormonunun fazla salgılanması da etkili olabilir.
  • Doğum kontrol hapı gibi hormonlar üzerinde tesirleri olan ilaçların kullanımı ve bazı ilaçların yan etkisi prolaktin hormonunu etkileyebilir.
  • Hassas bir bölge olan göğüs uçlarının aşırı uyarılması prolaktin yüksekliğinin bir sebebi olabilir. Aslında bu durum salgı bezinin harekete geçmesinde etkilidir. Hatta bebekler annelerinin göğsünü emerken diğer göğse hemen süt dolmaya başlar. Bebek emdikçe süt miktarı da artar.
  • Bazı karaciğer ve böbrek hastalıkları prolaktin yüksekliğine yol açar.
  • Beslenme düzeni içinde gereğinden fazla proteine yer vermenin hormon seviyesini etkilediği bilinmektedir.

Prolaktin Yüksekliği Halinde Karşılaşılabilecek Sağlık Sorunları Nelerdir?

Her iki cinste de görülen prolaktin yüksekliği, belli haller dışında bazı hastalıklara davetiye çıkarabilir. Özellikle erkeklerde görülen hormon yüksekliği, bir süre sonra göğüsten süt gelmesi, göğsün şişmesi, cinsel arzunun azalması, kilo artışı, şiddetli baş ağrısı ve kısırlık gibi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Gebe ve emziren kadınlar dışındaki kadınlarda ise adet düzensizliği, adet kesilmesi veya hiç adet olamama, göğüsten süt akması, cücelik ve göğüslerin büyümesi gibi durumlar görülebilir.

Prolaktin yüksekliğinin tespiti için yapılması gereken en önemli şey, açlık kanı vermektir. Kan vermeden saatler öncesinde göğsün uyarılmamış olması ve yeterli dinlenme sağlanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Prolaktin Akne Oluşumu Nasıl Önlenir?

Prolaktin Akne Oluşumu Nasıl Önlenir?

Prolaktin Erkekte Ne İşe Yarar?

Prolaktin Erkekte Ne İşe Yarar?

Prolaktin Hormonu Nasıl Düşer?

Prolaktin Hormonu Nasıl Düşer?

Adet Döneminde Prolaktin Yükselir mi?

Adet Döneminde Prolaktin Yükselir mi?

Prolaktin Hormonu Düşüklüğü Nedenleri?

Prolaktin Hormonu Düşüklüğü Nedenleri?