Prolaktin Beyin Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Prolaktin beyin tümörü, hipofiz bezinin aşırı prolaktin üretmesi sonucu gelişir. Bu durum, hormonal dengesizlikler ve fiziksel belirtilerle kendini gösterebilir. Tedavi genellikle medikal yöntemlerle başlar; gerektiğinde cerrahi müdahale de uygulanır. Erken tanı ve tedavi önemlidir.
Prolaktin Beyin Tümörü Belirtileri ve Tedavisi
08 Eylül 2024

Prolaktin Beyin Tümörü


Prolaktin beyin tümörü, hipofiz bezinin normalden daha fazla prolaktin hormonu salgılaması sonucu ortaya çıkar. Hipofiz bezinde bulunan prolaktin salgısını düzenleyen dopamin hormonunun etkisinin azalması veya ortadan kalkması durumunda, hipofiz bezi fazla miktarda prolaktin üretir. Bu durum, hipofiz bezi ve beyin arasında bir bağlantı oluşturan staka bası durumu yaratır. Prolaktin beyin tümörü her yaş grubunda görülebilir, ancak üreme çağındaki kadınlarda daha yaygındır. Erkeklerde ise genellikle 40-50 yaş aralığında ortaya çıkar. İyi huylu bir tümör olan prolaktin beyin tümörü, hayatı tehdit etmese de bazı belirtilerle kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Görme bozukluğu ve kısırlık gibi ciddi sonuçlara yol açabilir ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Prolaktin Beyin Tümörü Belirtileri


Prolaktin beyin tümörü, genellikle kandaki yüksek prolaktin seviyeleri nedeniyle gelişir. Büyük olan tümörler etrafındaki dokulara bası yaparak çeşitli belirtilere neden olabilir. Prolaktin hormonunun aşırı salgılanması, üreme sisteminde bozukluklara yol açabilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti görülmeyebilir. Kadınlarda adet düzensizliği, adet kanamasının olmaması, emzirme ve hamilelik dönemi haricinde memelerden süt gelmesi, cinsel ilişkide ağrı gibi belirtiler görülürken; erkeklerde vücut kıllarında azalma, iktidarsızlık ve nadiren memelerde büyüme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Prolaktin Beyin Tümörü Tedavisi


Prolaktin beyin tümörünün tedavisinde ilk basamak medikal tedavi yöntemleridir. Medikal tedavi ile yaklaşık %80 oranında başarı sağlanır. Kullanılan ilaçlar sayesinde prolaktin üreten hücrelerin aktivitesi durdurulur. Medikal tedavi sayesinde birçok kadının adet düzeni normale döner, prolaktin seviyeleri düşer ve görme bozuklukları giderilir. Medikal tedavide başarı sağlanamayan hastalara ise cerrahi operasyon uygulanabilir. Cerrahi tedavi, tümörün boyutu ve yerleştiği yere göre değişiklik gösterebilir. Genellikle burun boşluğundan girilerek yapılan bu operasyonla tümör dokusu çıkarılır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Tanaltan 11 Temmuz 2024 Perşembe

Benim yaş grubumda prolaktin beyin tümörü yaygın mıdır? Kadınların bu durumu daha sık yaşadığı doğru mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Tanaltan,

Prolaktin beyin tümörleri (prolaktinomalar) genel olarak kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Özellikle 20-50 yaş arasındaki kadınlarda daha yaygın bir durumdur. Ancak, bu tümörlerin yaygınlığı yaş grubuna göre değişiklik gösterebilir. Prolaktinomalar genellikle iyi huyludur ve tedavi edilebilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa bir endokrinologa danışmanız faydalı olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Prolaktin Yüksekliği Nedenleri?
Prolaktin Yüksekliği Nedenleri?
Haber Bülteni