Prolaktin ve Gebelik Prolaktin Hormonun Artış Sebepleri
09 Temmuz 2024

Prolaktin ve Gebelik Prolaktin Hormonun Artış Sebepleri

Prolaktin ve Gebelik

Prolaktin hormonu, beynin ön lobunda bulunan hipofiz bezinin kontrolü altında salgılanan bir hormondur. Gebelik döneminde süt yapımını ve salgısını artırıcı etkisi ile bilinir. Hamile olmayan kadınların kanında düşük seviyelerde bulunan prolaktin, erkeklerde ise neredeyse hiç bulunmaz. Ancak gebelik döneminin sonlarına doğru, hamile kadınların kanında prolaktin seviyeleri hızla artar.

Prolaktin ve gebelik süresi arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Yani, gebelik süresi arttıkça prolaktin hormonu salgılanması ve kandaki seviyesi de artar. Gebeliğin son aşamalarında, prolaktin hormonu seviyesi normal değerlere göre on katına kadar çıkabilir.

Prolaktin Hormonunun Artış Sebepleri Nelerdir?

  • Gebelik
  • Hipofiz bezinin adenomları (tümörleri)
  • Tiroit hormon bozuklukları
  • Östrojen hormonunun yükselmesi
  • Dopamin hormonunun salgılanmaması
  • Bazı psikiyatrik ve tansiyon ilaçları
  • Meme ucu uyarımları

Prolaktin ve gebelik arasında sıkı bir ilişki olmasının yanı sıra, kan prolaktin hormonunun seviyesini artıran başka durumlar da vardır. Yukarıda saydığımız bu durumlardan tümör, ilaçların yan etkisi ve hormonal bozukluklar gibi sebepler, kan prolaktin hormon seviyesini artırır ve bu artışın sebebi gebelikle ilgili değildir.

Prolaktin ve gebelik ilişkisine bakıldığında, gebelik döneminde prolaktin hormonunun süt yapıcı ve salgılama görevi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazı durumlardan ötürü kanda yüksek düzeylerde prolaktin hormonu olması, gebelikten ziyade kısırlığa neden olabilir. Prolaktin hormonunun yüksekliğinde, menstruasyon döngüsünde yumurtlama evresi durur ve sürekli yüksek prolaktin hormonu seviyesi kısırlığa sebep olabilir.

Prolaktin ve Gebelik Durumunda Yapılması Gerekenler

Prolaktin ve gebelik durumu belirlendikten sonra, eğer gebelik olmamasına rağmen yüksek düzeyde prolaktin hormonu seviyesi söz konusu ise, bunun altında yatan sebep araştırılmalı ve tedavi yoluna gidilmelidir. Bu şekilde anormal yüksek prolaktin hormonu seviyesi, hipofiz tümörü, kisti veya endokrin bozukluğu kaynaklı olabilir. Tedavi edilmemesi durumunda kalıcı kısırlık gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Prolaktin hormonunun yüksekliğinin tedavisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Dopamin agonistleri olarak adlandırılan ilaçlar, prolaktin seviyelerini düşürmekte etkilidir. Ayrıca, hipofiz tümörleri gibi yapısal sorunlar var ise cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavi sürecinde düzenli doktor kontrolü ve hormon seviyelerinin izlenmesi önemlidir.

Sonuç olarak, prolaktin ve gebelik arasındaki ilişki, kadınların gebelik döneminde süt üretimini düzenlemek için önemli bir rol oynar. Ancak, yüksek prolaktin seviyelerinin altında yatan diğer nedenlerin de dikkatle değerlendirilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Prolaktin Belirtileri Nelerdir?

Prolaktin Belirtileri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Prolaktin Seviyesini Düşüren Bitkiler Nelerdir?

Prolaktin Seviyesini Düşüren Bitkiler Nelerdir?

Prolaktin Erkekte Ne İşe Yarar?

Prolaktin Erkekte Ne İşe Yarar?

Kadında Prolaktin Kaç Olmalı?

Kadında Prolaktin Kaç Olmalı?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Kilo Yapar mı?

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Kilo Yapar mı?

Prolaktin Belirtileri ve Tedavisi

Prolaktin Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gebelikte Prolaktin Değerleri

Gebelikte Prolaktin Değerleri